Automaat spoelen

Uw automaatbak schakelt moeizaam, schokt bij het schakelen, maakt lawaai? Met het flushen van uw automaatbak worden nagenoeg alle problemen met automatische versnellingsbakken opgelost! Er zijn zelfs automaatbakken die in eerste instantie niet meer schakelden, die na het spoelen weer goed werken!

 

Bij de dealer wordt veelal gezegd dat de automaatbak is uitgerust met 'long life olie', waardoor het verversen van de olie niet nodig zou zijn. Echter, de fabrikant van deze olie geeft zelf aan dat de olie na 60.000-80.000 km zijn werking verliest. Het is dus wel degelijk noodzaak om dit tijdig te verversen Een automatische versnellingsbak is voor veel automobilisten een erg waardevolle toevoeging aan het rijplezier. Autofabrikanten zijn dan ook voortdurend bezig om de techniek in deze automaatbakken te verbeteren.

 

Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen geweest in de verbetering van de automatische versnellingsbak. Zo verloopt de overgang tussen versnellingen tegenwoordig soepeler dan bij een oude automaatbak. In de versnellingsbak zit een speciale olie die ervoor zorgt dat de automaat soepel werkt. Doordat de automaatbak soepel werkt, schakelt hij makkelijker, dus zonder schokken of stoten. Een bijkomend probleem is dat een moeilijk lopende automaat voor softwareproblemen kan zorgen. Daarom is het dus essentieel om tijdig onderhoud te laten plegen om vervelende neveneffecten te voorkomen. Dit biedt u als bestuurder natuurlijk meer rijplezier! Uiteraard wilt u als gebruiker dat de versnellingsbak goed is en goed blijft. Om dat te bewerkstelligen raden wij aan om de automaatbak regelmatig (elke 60.000 - 80.000 km) te flushen.

 

Maar hoe werkt dat nu precies, dat flushen?

Simpel gezegd, bij het flushen wordt de olie in de automatische versnellingsbak vervangen. De olie in de versnellingsbak ernstig vervuild door het simpelweg gebruiken ervan. Er zit echter een groot verschil tussen het 'normale' verversen van de olie en het flushen. Bij het verversen van de olie wordt de oude olie uit de versnellingsbak gehaald en wordt er nieuwe, speciale, transmissieolie in gespoten. Echter, hierbij blijft - voornamelijk door de koppelomvormer - ruim 30% van de oude (vervuilde!) olie in de bak zitten.

 

Bij autobedrijf Haitsma hebben wij een moderne machine voor het spoelen van de automaatbak. Bij het flushen van een automaatbak doen wij altijd eerst een analyse. Er wordt een proefrit gemaakt met de auto, zodat we zeker weten of het flushen in uw geval zinvol is. Tijdens de proefrit wordt de olie in de versnellingsbak warm, wat het flushen ten goede komt. Vervolgens wordt de machine aangesloten. Eerst wordt er een speciale reinigingsvloeistof in de versnellingsbak gespoten, waardoor de aangekoekte sludge en verontreinigde olie worden losgeweekt van de binnenkant van de bak. Hierbij worden de oude restjes uit de oliekanalen gespoeld. Vervolgens wordt het geheel door een filter geperst. De oude olie en de restjes worden dan uit de versnellingsbak gezogen.

 

Gedurende dit proces wordt de bak steeds in een andere versnelling geplaatst zodat alle onderdelen worden gereinigd. Nadat het systeem schoon is gemaakt, worden de pan en eventueel het filter gedemonteerd. De pan en de magnetische stop worden grondig gereinigd. Als uw automaatbak voorzien is van een filter (dit geldt niet voor alle bakken), wordt deze vervangen. De pan wordt na de schoonmaak weer gemonteerd. De volgende stap is het verversen van de olie. De automaatbak wordt gevuld met een speciaal geselecteerde kwaliteitsolie. Tot slot wordt de machine ontkoppeld en controleren we uitvoerig of alles in orde is. Kortom: voor het flushen van uw automatische versnellingsbak bent u bij Autobedrijf Haitsma aan het juiste adres!